top of page
achtergrond-verloopkleur.png

EFT Informatie Healing Gardeners

Wat is E.F.T.
De afkorting E.F.T. staat voor Emotional Freedom Techniques. Deze klop acupressuur wordt ook wel omschreven als ‘energetische psychologie’ omdat het verstoringen in het energiesysteem opheft. E.F.T. is ontwikkeld door Gary Craig. Deze methode geeft vaak snelle en goede resultaten bij tal van emotionele klachten zoals angst, woede, verdriet, nare herinneringen etc. Het is een geliefd gereedschap van professionals maar doordat het relatief makkelijk te leren is, is het ook een uitstekende zelfhulpmethode.

Korte noot vooraf  
E.F.T. is makkelijk te leren omdat de handelingen op zich niet ingewikkeld zijn. In veel gevallen zal je jezelf en waarschijnlijk ook anderen heel goed kunnen helpen met wat je vandaag leert. Toch wil ik je vragen om niet vanuit je enthousiasme overmoedig te worden. Gebruik je gezond verstand en roep waarnodig hulp in van een professional. Want iedereen kan tegen een bal schoppen maar om met effect te schieten en de bal in de kruising te krijgen moet je echt even oefenen ;-)

achtergrond-verloopkleur.png

Waarvoor kan E.F.T. worden ingezet?
E.F.T. kan in tal van zaken worden ingezet, teveel om op te noemen. Wees dus creatief in het gebruik ervan! Hoewel E.F.T. ook prima voor lichamelijke aandoeningen en ziektes werkt zullen we ons vandaag voornamelijk richten op de emotionele kant, hier een aantal voorbeelden waarbij je E.F.T. kunt inzetten:
• Rijangst • Angst voor de tandarts • Examenvrees • Paniekaanvallen • Trauma’s • Ergernissen • Een negatief zelfbeeld • Heftige emoties • Faalangst • Stress • Zenuwen • Nare herinneringen • Moeilijke dingen accepteren • Verslavingen doorbreken • Onzekerheid • Leerproblemen


Het resultaat
Doel van deze workshop is om je de basis van E.F.T. mee te geven, een geweldig gereedschap waarmee je jezelf (en anderen) kunt bevrijden van belastende emoties. Het gevolg hiervan is dat je je innerlijk rustig en vrij voelt. Dit kan doorwerken op vele gebieden in je leven, denk aan makkelijker kunnen ontspannen, positiever naar jezelf en het leven kijken, meer inkomen verwerven, mensen gemakkelijk(er) te benaderen, beter worden in sport, makkelijker liefde ontvangen en geven etc. etc. Kortom een gelukkiger leven ☺


Ook als je er niet in gelooft werkt het  
E.F.T. werkt altijd, ook als je er niet in gelooft, soms roept deze methode eerst wat weerstand of juist gelach op vanwege de ‘vreemde’ dingen die erin zitten zoals het neuriën. Achter al deze dingen gaat een logische verklaring schuil. Soms kan het lijken of E.F.T. niet werkt, dit komt dan vaak doordat je de bal wel schiet maar het doel niet raakt. Hierover later meer. De resultaten die je boekt met E.F.T. zijn vaak blijvend, zo niet dan kan je in korte tijd opnieuw terug naar het gewenste resultaat.


De basisprocedure
E.F.T. kan eerst misschien wat ingewikkeld lijken maar na een paar rondjes van de basisprocedure heb je het al vrij snel onder de knie. Het is wel van belang om de basis procedure goed uit je hoofd te kennen, zeker als je anderen wilt helpen met E.F.T. want de volgorde is erg belangrijk. De procedure bestaat uit een aantal vaste stappen en hoewel deze ook verkort kunnen worden werken we vandaag met de volledige basisprocedure. Als je dit eenmaal onder de knie hebt en je wilt je verder verdiepen in E.F.T. zijn er tal van ‘short cuts’, trucjes en extra kloppunten beschikbaar om het proces te verdiepen en te versnellen.

De stappen van de basis procedure
• Omschrijf je probleem
• Stem je op de klacht af en bepaal de intensiteit d.m.v. een cijfer ( 0= niks 10= ernstig)
• Doe de set up: affirmatie bepalen, 3 x uitspreken al tikkend op het karatepunt
• Ga punten 1 t/m 11 langs, tik 5-9 x per punt terwijl je de affirmatie uitspreekt
• Doe de gamut procedure
• Ga opnieuw langs punten 1 t/m 11 en spreek de affirmatie of het kernwoord uit
• Sluit af met het aantikken van het karatepunt en het 3x uitspreken van de affirmatie
• Bepaal opnieuw de intensiteit door er een cijfer aan te geven van 0 – 10
• Is er nog een restwaarde? Verfijn de klachtomschrijving en herhaal bovenstaande stappen tot je op 0 uitkomt.


Omschrijving van de basisprocedure

1. Benoem het probleem

Benoem het probleem, bijvoorbeeld: ik ben bang in het donker of ik voel me schuldig etc.

2. Bepaal de intensiteit met een cijfer van 0 tot 10

0 = niets of neutraal en 10 = zo heftig als het maar kan

3. De affirmatie zin: ondanks dat ik …. accepteer ik mezelf volledig

Voorbeeld 1: Ondanks dat ik bang ben in het donker, accepteer ik mezelf volledig Voorbeeld 2: Ondanks dat ik bang ben in het donker ben ik helemaal geweldig Voorbeeld 3: Ondanks dat ik bang ben in het donker, waardeer ik mezelf helemaal

4. Tik op het karatepunt terwijl je 3x de affirmatie zin uitspreekt

5. Tik 5-9 x op punten 1 t/m 11 terwijl je de affirmatie zegt

6. Gamut procedure
Tik op het gamutpunt terwijl je denkt aan je probleem. Blijf op dit punt tikken gedurende de volgende stappen. Houd tijdens deze stappen je hoofd stil:

a. Doe je ogen dicht (blijf aan je probleem denken)
b. Doe je ogen open
c. Kijk snel naar rechtsonder (hoofd stil houden)
d. Kijk snel naar linksonder (hoofd stil houden)
e. Maak een cirkel met je ogen
f. Maak een cirkel met je ogen de andere kant op
g. Neurie een regel van een liedje (bijvoorbeeld happy birthday)
h. Tel snel hardop 1, 2, 3, 4, 5
i. Neurie weer 1 regel van een liedje

7. Tik 5-9 x op punten 1 t/m 11 terwijl je de affirmatie of het kernwoord uitspreekt.

8. Tik op het karatepunt terwijl je 3x de affirmatie uitspreekt

9. Stem je opnieuw af op je probleem en geef een cijfer 0- 10

10. Is het cijfer nog boven de 0 ? Herhaal dan de procedure


Meerdere aspecten van een probleem
 Een hardnekkig probleem is vaak opgebouwd uit meerdere aspecten, één probleem kent vaak vele ‘stukjes’. Zo kan iemand een rij angst hebben dat is veroorzaakt door een auto ongeluk. Hoewel het auto ongeluk één probleem lijkt te zijn, is het opgebouwd uit meerdere aspecten. Bijvoorbeeld de autolichten die op ons afkwamen, het geschreeuw in de auto, het geluid van de crash etc. Als niet alle aspecten zijn opgelost zal het probleem (gedeeltelijk) blijven bestaan. Denk er aan dat de tafel het probleem is en de aspecten de poten. Pas als alle poten weggehaald worden zal de tafel (het probleem) wegvallen.

Aspecten vinden
Stel jezelf voor dat je een film afspeelt van de nare herinnering, of laat degene die je wilt helpen de beelden voor zich zien. Ga terug naar momenten in het verleden om zo te ontdekken welke aspecten (meest nare gevoelens) in de weg zitten. Als iemand bijvoorbeeld zichzelf lelijk vindt kan je vragen wanneer hij/zij dat voor het eerst voelde. Dan komt er wellicht een voorval naar boven waar je aspecten uit kunt halen voor de basis procedure. Bijvoorbeeld: ‘ondanks dat Thijs mij op 13 jarige leeftijd lelijk noemde……

Speel dan opnieuw de film af van de nare gebeurtenis, werk de hele film af tot er geen pijnpunten meer voelbaar zijn. Iemand kan zich de gebeurtenis blijven herinneren maar nu zonder beklemmende emoties.

Blijft 0 altijd een 0 ?  
Als de intensiteit weg is en je op een 0 uitkomt houdt dit bijna altijd ook stand in de ‘echte’ situatie. Bijvoorbeeld denken aan een spin roept geen angst meer op dan zal een echte spin dit ook niet meer doen. Uitzondering hierop is wanneer zich een nieuw aspect aandient.


Werkt E.F.T. ook bij ….. ?  
Misschien wel de grootste valkuil in het gebruik van E.F.T. is dat je vergeet hoe breed toepasbaar het is. De mogelijkheden zijn eindeloos, voor zowel grote als kleine zaken. Voor als inparkeren niet lukt maar ook als je een chronische lichamelijke aandoening hebt. Wil je weten of E.F.T. werkt, probeer het gewoon! Heel vaak werkt het en zal je jezelf verbazen.

Tips voor het effectief gebruik van E.F.T.

- Wees specifiek genoeg (angst is algemeen, angst voor de dood is specifiek)
- Voor diepgaande blokkades zal je ook dieper moeten doorvragen, ook bij jezelf
- Houdt rekening met verschillende aspecten van één probleem
- Lijkt het niet te werken? Drink dan even een glas water
- Als het niet geheel oplost, is de kans groot dat je nog niet alle aspecten hebt gehad.
- Gebruik je eigen woorden (of de woorden van degene die je helpt)
 - Kan je je vinger niet op het ‘restje’ nare gevoel leggen? Doe dan een rondje met ondanks dat ik nog een restje van dit gevoel heb accepteer ik mezelf volledig.
- Haal een keer diep adem na een volledige ronde om restspanning los te laten
- Hoe dieper je terug kunt gaan in de tijd hoe effectiever het vaak is. Vraag daarom naar wanneer jij (of de ander) ‘dit nare gevoel’ voor het eerst heeft ervaren. Zo knip je niet het onkruid af maar trek je het er met wortel en al uit.
- Zorg dat de emotie/het probleem echt even gevoeld wordt, alleen als je iets goed vastpakt kun je het loslaten ;-)
- Stuit je op weerstand dan ben je goed bezig, ga er niet omheen maar doorheen.
- Doe geen E.F.T. als je er niet echt met hart en ziel bij kunt zijn.
- Hoe meer je E.F.T. beoefent, hoe beter je wordt.
- Volg bovenal je gevoel, luister naar wat je intuïtie je influistert en handel hiernaar.
- Gebruik je creativiteit en maak E.F.T. eigen op een manier die goed voelt voor jou - Ja, je kunt het!! Twijfel niet aan jezelf en als je dat toch doet, doe een rondje E.F.T.

EFT Informatie Healing Gardeners
Praktische informatie

Mocht je meer informatie willen, of een individuele sessie willen ervaren, plan gerust een gratis intake in.

Waar, Wanneer en kosten
rondje2.png
bottom of page